רבים מאיתנו חולמים לרכוש דירה חדשה מקבלן או להיכנס לבית שזה עתה עבר שיפוץ יסודי, מתוך תקווה לפתוח פרק חדש ונעים בחיים. אך לעיתים המציאות שונה לגמרי – במקום להיכנס לבית בטוח, נעים ומזמין, הדיירים מגלים ליקויים חמורים: סדקים בקירות, רטיבות חוזרת, ריצוף לא תקני, מערכת חשמל לא תקינה או איטום לקוי. בדיוק במצבים אלה עולה הצורך לשקול תביעה של ליקויי בנייה –  הליך משפטי שמטרתו להבטיח לדיירים את הזכויות המגיעות להם לפי דין. ליקויי בנייה אינם רק עניין של אסתטיקה או נוחות – הם עלולים לפגוע בבטיחות, בערך הנכס ולעיתים אף בבריאותם של הדיירים. מעבר לעוגמת הנפש, תיקון ליקויים אלו עלול להיות יקר ומורכב, במיוחד אם הקבלן מתנער מאחריותו או מציע פתרונות חלקיים בלבד. תביעת ליקויי בנייה מאפשרת אכיפה של זכויות הדיירים ופיצוי על הנזק שנגרם.

מתי נדרש להגיש תביעה של ליקויי בנייה?

המקרים בהם עולה צורך להגיש תביעת ליקויי בנייה הם רבים, ולעיתים מתחילים להתברר רק חודשים ואף שנים לאחר קבלת החזקה בדירה. ישנם ליקויים שמתגלים מיידית – כמו דלתות לא ישרות, אריחים שבורים, קירות מתקלפים – ולעומתם ישנם ליקויים סמויים, כמו רטיבות בקירות, בעיות איטום בגג, ליקויים בצנרת או בעיות במערכות החשמל והמים. במקרים מסוימים מדובר בליקויים קלים יחסית, אך לא פעם הליקויים חמורים, בעלי משמעות כלכלית ותפקודית רחבה. ככל שהקבלן מסרב לתקן את הליקויים בזמן סביר או אינו מכיר באחריותו, האפשרות של תביעת ליקויי בנייה הופכת לדרך פעולה הכרחית. תביעה כזו נועדה לא רק לתקן את הליקויים, אלא גם לדרוש פיצוי בגין ירידת ערך הדירה, עלויות התיקון, ולעיתים אף בגין עוגמת נפש.

הערכת הליקויים והכנת תיק תביעה

לפני הגשת תביעת ליקויי בנייה, חשוב לבסס את הטענות באמצעות חוות דעת מקצועית של מהנדס בניין או מומחה לליקויי בנייה. חוות דעת זו תהווה את הבסיס להליך המשפטי, ותאפשר לבית המשפט להבין את היקף הליקויים, משמעותם, עלות התיקון והאם מדובר בסטייה מתקן מחייב או מהמפרט. תיק תביעה מקצועי יכלול את חוות הדעת, תיעוד מצולם, התכתבויות עם הקבלן או נציגיו, חוזה הרכישה, מפרט טכני וכל מסמך שיכול להעיד על התחייבות שלא מולאה. ככל שהתיעוד מקיף ומדויק יותר, כך הסיכוי להצלחת תביעת ליקויי בנייה גובר. חשוב לדעת כי גם כאשר יש הסכמה בין הצדדים לגבי קיומם של ליקויים, לא אחת מתגלעים חילוקי דעות בנוגע לאופן התיקון, לאיכות החומרים, לארכת הזמן הנדרשת ולשאלת הפיצוי. גם במקרים אלו ייתכן צורך בפנייה לערכאה משפטית.

איפה מגישים תביעה של ליקויי בנייה?

תביעת ליקויי בנייה תוגש לבית משפט השלום או המחוזי, בהתאם לגובה התביעה. במקרים מסוימים ניתן להגיש את התביעה גם לבית משפט לתביעות קטנות, אך רק כאשר מדובר בסכומים נמוכים ובמחלוקות פשוטות יחסית. פעמים רבות, תביעות מסוג זה נדונות במשך זמן רב ודורשות הבאת עדים, חוות דעת מומחים ולעיתים גם מינוי מומחה מטעם בית המשפט. לאור מורכבות התהליך, מומלץ להיעזר בעורך דין מנוסה בתחום ליקויי הבנייה דוגמת עו”ד יריב גוטמן, אשר יודע כיצד לנהל את ההליך מתחילתו ועד סופו – החל מהכנת כתב התביעה ועד שלב הסיכומים וההכרעה.

ההתמודדות מול הקבלן – לא תמיד פשוטה

התמודדות מול קבלן בנייה, במיוחד קבלן גדול או חברה יזמית, אינה פשוטה. לעיתים הקבלן ינסה למשוך זמן, להטיל את האחריות על גורמים אחרים או להציע פתרונות חלקיים ובלתי מספקים. לא פעם ינסה גם להחתים את הרוכש על כתב ויתור, עוד בטרם בוצעו תיקונים בפועל. כאן בדיוק נכנס לתמונה עורך הדין – תפקידו להבטיח שלא יוותרו זכויות, שהתיקונים יתבצעו כנדרש ושהלקוח יקבל פיצוי מלא על כל נזק שנגרם.

במקרים רבים, עצם ההתראה על כוונה להגיש תביעה של ליקויי בנייה באמצעות עורך דין, מביאה את הקבלן לשולחן המו”מ ולנכונות לפתור את הבעיה מחוץ לכותלי בית המשפט. גם אם לא מושגת פשרה, עצם ההיערכות המשפטית הנכונה מעלה משמעותית את הסיכוי להצלחה בתביעה.

חשוב לדעת שהחוק עומד לצד הדיירים, אך הדרך למימוש הזכויות מחייבת ליווי מקצועי, הבנה משפטית ונחישות. אם נתקלתם בליקויי בנייה – אל תמתינו. פנו עוד היום למשרד עו”ד דין יריב גוטמן לפגישת ייעוץ ראשונית, בה נבחן את נסיבות המקרה, ננתח את האפשרויות ונבנה תכנית פעולה מותאמת אישית

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *