דיירות מוגנת היא זכות מגורים שנוצרה בחוק הגנת הדייר (נוסח משולב), התשל”ב-1972. במרבית המקרים, דיירות מוגנת הוקנתה במסגרת חוזי שכירות ישנים שנחתמו בתקופת המנדט הבריטי ובשנים הראשונות להקמת המדינה. הדייר המוגן משלם דמי שכירות מופחתים ומוגן מפני פינוי על-ידי המשכיר, למעט במקרים חריגים המנויים בחוק, כמו אי-תשלום שכר דירה או שימוש בנכס שלא לפי מטרתו. הייחודיות של הדיירות המוגנת היא יציבותה: היא מגינה על הדייר לאורך כל חייו, תוך הגבלת המשכיר ביכולת להעלות את שכר הדירה או לפנות את הדייר באופן חד-צדדי. אך עם פטירת הדייר המקורי, נשאלת השאלה האם זכות זו ממשיכה הלאה לבני משפחתו.
ירושת דיירות מוגנת – עקרונות משפטיים
לפי חוק הגנת הדייר, דיירות מוגנת אינה זכות “רגילה” במובן של זכות קניינית שניתנת להורשה בצוואה. עם זאת, במקרים מסוימים החוק מאפשר העברת הזכות לדיירות מוגנת לקרובי משפחה שהתגוררו עם הדייר המוגן בדירה עד לפטירתו, וזאת בתנאים מוגדרים. למי ניתן להוריש דיירות מוגנת? החוק מתיר את המשך הדיירות המוגנת לקרובי משפחה הקרובים ביותר, בכפוף לעמידה בתנאים ספציפיים:
1. בן/בת זוג – זכאים לרשת את הדיירות המוגנת בתנאי שהתגוררו עם הדייר המנוח באותה דירה כ-“תא משפחתי” עד ליום פטירתו.
2. צאצאים או קרובים מדרגה ראשונה – במקרים בהם לא הותיר המנוח בן זוג, ניתן להעביר את הזכות לילדים, הורים או אחים. גם כאן, התנאי הוא מגורים משותפים בדירה עד לפטירת הדייר המקורי.
3. שיקול דעת בית המשפט – במקרים חריגים ובנסיבות מיוחדות, בית המשפט רשאי לאפשר העברת הזכות לקרוב משפחה אחר שהוכיח זיקה מיוחדת לדירה או תלות משמעותית בדייר המוגן.
ניגודי אינטרסים בין המשכיר למשפחה
במקרים רבים, מתעוררים ניגודי אינטרסים בין המשכירים, המעוניינים לפנות את הנכס ולהשכירו בשוק החופשי, לבין בני המשפחה שרוצים להמשיך ולהתגורר בדירה. בתי המשפט נדרשים לאזן בין הזכויות הללו: מצד אחד, להגן על הדיירים הזכאים לדיירות מוגנת; ומצד שני, לאפשר למשכירים לנצל את הנכס באופן מיטבי, במיוחד במציאות של עליית מחירי הדיור. בפסיקות בתי המשפט לאורך השנים ניתן לראות גישה זהירה ומאוזנת כלפי ירושת דיירות מוגנת. לדוגמה, בית המשפט הכיר בזכותו של בן זוג להמשיך להתגורר בנכס כדייר מוגן, גם כאשר הזוגיות הייתה מורכבת ולא רשמית, כל עוד הוכחה מגורים משותפים ותלות כלכלית. מנגד, במקרים בהם ילדים ניסו לרשת דיירות מוגנת לאחר שעזבו את הבית שנים לפני פטירת ההורה, בית המשפט פסק לרוב לטובת המשכיר.
בעוד שהורשת דיירות מוגנת אינה פשוטה ודורשת עמידה בתנאים נוקשים, היא מאפשרת לבני משפחה הזקוקים לכך לשמור על קורת גג בטוחה גם לאחר פטירת יקירם. יחד עם זאת, מומלץ להיוועץ בעורך דין המתמחה בתחום כדי להבין את כלל האפשרויות והסיכונים במקרה הפרטי של כל משפחה. לקביעת פגישה עם עו”ד ממשרד עורכי דין יריב גוטמן, השאירו פרטים כאן באתר ונחזור אליכם בהקדם.