רכישת דירה חדשה היא אחת ההחלטות הכלכליות והרגשיות החשובות ביותר עבור כל אדם. לעיתים מדובר בהשקעת חיים שנבנתה על פני שנים של חיסכון, תכנון והמתנה, בציפייה ליום שבו אפשר יהיה סוף סוף להיכנס לדירה החדשה. אלא שלעיתים, החלום הזה מתעכב – ולפעמים אף מתרסק – בגלל תופעה מוכרת ומטרידה: איחור במסירת דירה חדשה מצד הקבלן או היזם. איחורים כאלו אינם רק עניין טכני של לוח זמנים. הם עלולים להשפיע על חיי המשפחה, על תשלומי משכנתא, על הסכמי שכירות, על מעבר בין מסגרות חינוך, ולעיתים אף להוביל להוצאות כספיות משמעותיות וללחצים נפשיים. החוק בישראל מכיר בכך, ומעניק לרוכשים זכויות משמעותיות כאשר אכן ישנו איחור במסירה. אך כדי לממש את הזכויות הללו – יש להכיר את הכללים, לדעת מה מגיע, ומתי נדרשת פעולה משפטית.

 

מה נחשב איחור במסירת דירה חדשה על פי חוק?

לפי חוק המכר (דירות), תשל”ג–1973, קבלן או יזם מחויב למסור לרוכש את הדירה במועד שנקבע בהסכם. עם זאת, החוק מאפשר לקבלן איחור סביר של עד 60 ימים – תקופת חסד – שאינה מזכה את הרוכש בפיצוי. רק אם חלפו 60 ימים ממועד המסירה החוזי – מתחילה להיחשב התקופה כאיחור המזכה בפיצויים. במילים אחרות, כאשר מדובר באיחור החורג מ-60 הימים הראשונים, מדובר כבר בהפרה של החוזה המזכה את הרוכש בפיצוי כספי, וזאת באופן אוטומטי, גם אם הדבר לא צוין במפורש בהסכם הרכישה. הפיצוי הזה איננו “פיצוי על נזק ממשי” – אלא פיצוי סטטוטורי, כלומר כזה שנקבע בחוק.

 

ההתמודדות המשפטית עם איחור

רבים מהרוכשים, במיוחד כשמדובר בזוגות צעירים או משפחות צעירות, מוצאים את עצמם חסרי אונים מול הקבלן המאחר. הם ממתינים בסבלנות, שומעים הבטחות, חותמים על דחיות, ולא תמיד יודעים שהם זכאים לפיצוי – או איך לממש אותו. במציאות הזו, חשוב להבין שאיחור במסירת דירה חדשה אינו מצב שצריך להשלים איתו – אלא עילה ברורה לפעולה. ניתן לפנות אל הקבלן בדרישה רשמית לפיצוי, ואם זו נדחית – להגיש תביעה בבית המשפט. לרוב מדובר בתביעות קטנות (כאשר הסכום אינו עולה על 36,000 ש”ח), אך כאשר מדובר במספר דירות או איחורים ממושכים, נדרשת תביעה אזרחית מלאה, ולעיתים אף בקשה לגיבוש תביעה ייצוגית, כאשר מספר רוכשים נפגעו בצורה דומה. בכל מקרה, רצוי לשכור את שירותיו של עו”ד מומחה בתחום כמו עו”ד יריב גוטמן על מנת לוודא שהתביעה מוצדקת ומוגשת כראוי. פרטי יצירת קשר זמינים עבורכם כאן באתר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *